top of page

EVREII DIN

CARAS - SEVERIN

_DSC2910_1.jpg

   În vara acestui an a fost inaugurat la sinagoga din Reşiţa un punct muzeistic care documentează prezenţa evreilor pe aceste meleaguri. Evreii au fost prezenţi în oraş chiar de la înfiinţarea acestuia. Numărul maxim de evrei (circa 5.000) a fost atins în judeţul Caraş-Severin în perioada interbelică. În prezent în judeţ trăiesc circa 100 de evrei, din care 80 în Reşiţa.

   În 1863 a fost construită la Oraviţa prima sinagogă din zonă. Din păcate, în 1976, aceasta a fost vândută şi demolată. Tot vândută, la presiunea regimului comunist, a fost şi sinagoga din Bocşa. Tablele Legii (Cele 10 Porunci) de la sinagoga din Bocşa, sculptate în marmură, se află acum în curtea sinagogii din Reşiţa. Sinagoga din Caransebeş, care datează din anul 1893, este desacralizată şi folosită de către primărie pentru diferite evenimente culturale.

   Sinagoga din Reşiţa, o construcţie în stil maur, a fost terminată în anul 1880, dar inaugurarea a avut loc abia în 1907. Evreii stabiliţi aici erau sefarzi, adică proveneau din nordul Africii şi vorbeau un dialect al limbii spaniole, castiliana veche. Evreii din ramura nordică vorbeau limba idish. În anul 1875 a avut loc prima înhumare în comunitatea evreiască de aici. Anul Nou evreiesc (Roş Haşana) 5774, început pe data de 5 septembrie, a deschis seria marilor sărbători evreieşti ale lunii septembrie: Yom Kippur („Ziua Ispăşirii”), Sukkot (Sărbătoarea Corturilor) şi Simhat Torah („Sărbătoarea Bucuriei Torei”).

   Prin amabilitatea inginerului Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Reşiţa, am putut vizita şi noi sinagoga din Reşiţa. De asemenea, am vizitat şi cimitirul evreiesc din oraş. O parte din el este devastată, cu monumentele funerare sparte şi împrăştiate. Oare nu se găseşte nimeni care să pună capăt acestei situaţii? Trecutul oamenilor care au trăit pe aceste meleaguri ar trebui să fie cunoscut şi respectat, pentru că cine nu-şi cunoaşte trecutul nu are nici un viitor! Cu fotografiile realizate avem intenţia să participăm la Salonul Naţional „Evreii din România”, organizat de Asociaţia Euro Foto Art din Oradea, în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

   „Shana Tova!”, adică „Un An Nou Bun!”

bottom of page